Alpine Lodges Inn de Berghen
/

Alpensfeer inademen in de Achterhoek                                                        (onderaan de Lochemse Berg)

 

Historie pand Zwiepseweg 1 Barchem

Het Gemeentegebouw, zoals het pand van Inn de Berghen in de Barchemse volksmond wordt genoemd, is in 1932 gebouwd door Aannemersbedrijf Wevers uit Ruurlo ter vervanging van een gebouwtje (Gemeentelokaal) aan de Borculoseweg. Dit gebeurde in opdracht van de Gemeente Laren waar Barchem toentertijd nog onder ressorteerde en wel op aandringen van de bewoners van het zuidelijk deel van de Gemeente Laren. Men wilde niet langer helemaal naar het gemeentehuis in Ampsen moeten reizen voor het regelen van gemeentelijke zaken. De mobiliteit in die tijd was zo anders dan zoals wij deze nu kennen. Men had de keuze tussen fietsen of lopen. De komst van Het Gemeentegebouw was dus een hele verbetering voor de buurtschappen Barchem, Zwiep en Boschheurne.



De prachtige en nog steeds in tact zijnde gevelsteen aan de linker voorzijde van ons pand aan de Zwiepseweg 1 toont de namen van de buurtschappen en daarboven het gemeentewapen van de Gemeente Laren (sinds 1 augustus 1971 valt Barchem overigens onder de Gemeente Lochem). Het Buurschap Barchem is gelegen ten westen van de Lochemseweg. Het centrum werd destijds, vanwege de uitvoering van de Barchemse regelgeving, gevormd door de boerderijen van de families Egelink en Esselink (aan de Winkelsdijk), de familie Top (aan de Enkweg) en de familie Weernink aan de Schoneveldsdijk (toentertijd bekend onder de naam Boerderij A.B.C.) . In de boerderij van de familie Weernink werd rond 1850 onderwijs in schrijven gegeven wat het de bijzondere naam Boerderij A.B.C. opleverde.

Het dorpje Barchem vindt in deze omgeving zijn oorsprong en is later, zo rond 1860, pas echt tot ontwikkeling gekomen na de bouw van de Nederlands Hervormde Kerk, de pastorie 'de Wiedenhof', In de Groene jager (toen nog een café, een winkel en zalen, notabene In de Groene Jager wordt nu in oude luister hersteld) en de school aan de Ruurloseweg. De stoomtrambaan werd in 1880 aangelegd. Met name bedoeld voor het vervoer van goederen maar ook voor personen. Ook deze stoomtrambaan heeft een bijdrage geleverd aan de groei van het dorp. Halte 'Station Barchem' achter de kerk (waar Hotel Meilink haar hotel vestigde dat uiteindelijk door verschillende eigenaren werd gerund) heeft haar naam behouden al werd deze halte al in 1944 opgeheven. In 2002 werd het hotel verbouwd tot het huidige appartementencomplex.  


Het Gemeentegebouw heeft door de jaren heen vele en vooral ook diverse bestemmingen gekend. In eerste plaats dus als Gemeentehuis voor de bewoners van Barchem, Zwiep en Boschheurne. De Gemeente ontving hier de bewoners onder andere voor het in ontvangst nemen van gemeentelijke belastingen en leges. Het gebouw huisvestte eveneens de Boerenleenbank (later Rabobank). De wijkzuster verzorgde in de oorlogsjaren 1940 - 1945 gezondheidszorg en inentingen en het Gemeentehuis deed in die periode tevens dienst als inleveringsplaats voor wapens en radiotoestellen in opdracht van de bezetter. De bewoners konden in het Gemeentehuis, zowel tijdens maar ook na de oorlog, persoonsbewijzen en fietsplaatjes krijgen, evenals voedselbonnen. Later stationeerde de Brandweer zich in het gebouw en nog weer later deed het gebouw dienst als aula. Bewoners van Barchem konden hier afscheid nemen van hun dierbaren. Het gebouw werd jarenlang ingericht als stemlokaal voor de verschillende verkiezingen en de Muziekvereniging, zangvereniging en gymnastiekvereniging hebben er jarenlang repetities gehouden. Al met al heeft de Barchemse bevolking dus voor vele doeleinden het gebouw in gebruik gehad. 

In het jaar 2000 werd het gebouw door de familie van Olst gekocht waarbij (uitsluitend de begane grond van) het rechterdeel van het pand tot 2021 het Schildersbedrijf huisvestte en (eveneens uitsluitend de begane grond van) het linkerdeel diverse huurders kende. Zoals een advocatenkantoor en zelfs een tandartsenpraktijk. In 2021 heeft het pand, na een zeer grondige, duurzame en toekomstbestendige verbouwing, waarbij uiteindelijk alleen de centrale hal haar oorspronkelijke functie behield, de huidige bestemming gekregen: Alpen Chalets Inn de Berghen Lermoos en Zermatt.

Op dit moment wordt Hotel In de Groene Jager overigens gerenoveerd en zal het met een gezellige bar en groot buitenterras, weer een belangrijke functie krijgen in het centrum van het kleine maar mooie dorp. De oude zalen achter het hotel maken ruimte voor nieuwe appartementen, 

Onze dank gaat uit naar de bijdrage voor deze tekst van de heer Jan Esselink, Zwiepseweg Barchem.